Gonneke Prak

Beeldend kunstenaar, kunstdocent, begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling, maken van visuals en grafisch vormgever

Boomstamkaars augustus 11, 2014

Filed under: Projecten — gonnekeprak @ 5:11 pm

In juni heb ik een seminar siliconen mallen maken gevolgd. Deze techniek wilde ik graag toepassen in een eigen project.

Ik wilde een kaars maken die je kan stapelen, zodat je iedere keer een unieke kaars hebt en zelf de hoogte kan bepalen.
Ik heb een siliconen mal gemaakt van een stuk boomstam en deze gecombineerd met een tak. De eerste keer scheurde de mal bij de tak. Daarom heb ik een tweede mal gemaakt met een iets kortere tak. De gescheurde mal heb ik gerepareerd met op het gescheurde punt het uiteinde van een andere tak.

Boomstamkaars siliconen mal kaars

De boomstam met tak ingesmeerd met siliconen.

Aangezien siliconen een flexibel materiaal is, heb ik van gips steunmallen gemaakt.

Boomstamkaars siliconen mal kaars

Hier heb ik kaarsvet gegoten in de mal. Op deze foto zie je ook de gipsen steunmal. Op de plek waar de lont kom, zit nu een spijker.

De lastigste klus was de kaars uit de mal halen. Ik heb ontdekt dat wanneer het kaarsvet nét niet volledig afgekoeld is, de tak makkelijk breekt. Ik vind eht niet erg dat sommige boomstammen een gebroken tak hebben. In het bos breken er ook takken af. Deze takken kunnen bij de kaars op het ‘plateau’ gelegd worden.
Zoals je op de foto ziet heb ik een spijker in het stollende kaarsvet gestoken, dit is de plek waar de lont komt. De lont is de verbinding tussen de kaarsen. Daarnaast is nog niet bekend welke kaarsen gecombineerd gaan worden, daarom heb ik de lont nog niet in de kaars mee gegoten.

De kaarsen giet ik allemaal van restanten kaarsvet. Ik vind het zonde wanneer dit kaarsvet weggegooid wordt, terwijl het nog goed materiaal is om te gebruiken!

Boomstamkaars siliconen mal kaars

Het resultaat. (Voor deze kaars heb ik twee keer de mal met het korte takje gebruikt en 1 keer de mal met de lange tak).

Boomstamkaars siliconen mal kaars

Ik heb ook een mal van een uiltje gemaakt, het origineel was een zeepje. Op deze foto zie je drie boomstammen met een gebroken tak en bovenaan de boomstam met het korte takje. De originele boomstam staat er ook bij. Je ziet een deuvel in de boomstam. In eerste instantie had ik een verbindingssysteem bedacht tussen de kaarsen. Deze heb ik weggehaald, omdat de kaars door de lont al verbonden wordt. Zodra de kaars gaat branden, zal het kaarsvet via het lontgaatje de andere kaarsen verbinden. Daarnaast kan je nu meer spelen met de opstapeling van de kaarsen.

De boomstamkaarsen en de uiltjes zijn ook te koop. Heb je interesse, dan kan je mij mailen op: Gon.prak @gmail.com (spatie voor de @ even weghalen).

 

 

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s